Oruç ile İlgili Hadisler

0
4899
Oruç ile İlgili Hadisler

SAYFA İÇERİĞİ: Oruç İle İlgili Hadisler, Oruçla İlgili Hadisler, Orucun Hikmeti, Orucun Faziletleri, En Güzel Oruç Sözleri, Oruç Hakkında Hadisler, Oruç ile İlgili Ayetler, Oruç Hakkında Ayetler, Oruç ile İlgili Hadisler Facebook


Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde orucun hikmetini ve faziletini anlatan hadis ve ayetleri sizler için bir araya getirmeye çalıştım. Sayfamızda yer alan ayet ve hadisleri sosyal medya hesabınızdan yayımlayabilir, mesaj yoluyla sevdiklerinize iletebilirsiniz.


ORUÇ ile İLGİLİ HADİSLER

Zahmetsiz ganimet kışta tutulan oruçtur. (Tirmizi; Savm 74, (797)

Oruç sabrın yarısıdır. (Hz. Muhammed) (Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 121)

Bizim orucumuzla Ehl-i Kitab’ın orucunu ayıran fark sahur yemeğidir. (Müslim, 6, 60)




Oruç tutun ki sıhhatli (sağlıklı) olasınız. (Hz. Muhammed) (Meheccet-ul Beyza cilt. 5, sayfa 160)

Her şeyin bir kapısı vardır, ibadetin kapısı da Oruçtur. (Hz. Muhammed) (Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 122)

Ramazan’da orucunu tutup da Şevval’den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir. (R. Salihin, 1259)

Oruç, cehennem ateşinden koruyan bir siperdir (kalkandır). (Hz. Muhammed) (Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 123) 

Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır. (Camiüs Sağir)

Oruç, kul ile Yaradanı arasında bir ibadettir, Allah’tan başka kimse onu bilemez. (İmam Ali) ( Kısar-ul Cümel, cilt.1, sayfa 394)

Oruç tutan kimsenin iki mutluluğu vardır; iftar vakti ve Kıyamet günü. (Hz. Muhammed) (Bihar-ul Envar, cilt. 93, sayfa 249)

Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur (Nesai)

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim, Sıyam 2, (1079))

Cennet dört kişinin özlemini çeker, ….biri de ramazan ayında oruç tutandır. (Hz. Muhammed) (Mustedrek-ul Vesail, cilt.7, sayfa.400)




Kim ramazan ayını oruç tutar ve haramlardan sakınırsa, Allah onun geçmiş günahlarını affeder. (Hz. Muhammed) (Sevab-ul A’mal, sayfa 160)

İnsan, ramazan ayının faziletini bilseydi, yılın hepsinin ramazan olmasını isterdi. (Hz. Muhammed S.A.V.) (Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 344)

Kim Allah Teâla yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihad 3, (1624)

Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine ALLAH’ın hiçbir ihtiyacı yoktur. (Buhari, Savm, 8.)

Resulullah (s.a.v): Kim Ramazan ayını oruçlu geçirir ve haramlardan ve iftiradan sakınırsa, Allah ondan razı olur ve cenneti ona farz kılar. Buyurmuştur.

Üç amel Allah’ın rahmetindendir: Gece namazı kılmak, mü’min kardeşin halini sormak ve oruç tutmak. (Hz. Muhammed) (Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 257)

Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez. (Buhari, Savm 29)

Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirip içirmiştir. (Müslim, Sıyam 171, (1155); Tirmizi, Savm 26, (721)

Allah-u Teala melekleri oruç tutanlara dua etmekle görevlendirmiştir. (Hz. Muhammed) (Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 123, Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 253-255)

Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur. (Hz. Muhammed) (Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 122, Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 248-253)




Nefsimi elinde tutan Allah’a and olsun ki oruç tutan kimsenin ağzının kokusu Allah’ın yanında misk kokusundan daha iyidir. (Hz. Muhammed) (Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 250)

Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir. (Müslim, Müsafirin 174, (769); Ebu Davud, Salat 318, (1371); Tirmizi, Savm 83)

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746))

(Sahabeden birine hitaben): ”Oruç tut; çünkü oruç gibi bir ibadet yoktur (onun yerini tutacak bir şey yoktur). (Hz. Muhammed) (Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 254, Muhaccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 121)

Allah-ü Teala buyuruyor: ”İnsanoğlunun oruç hariç bütün iyi amelleri kendisi içindir; ama oruç benim içindir ve ben mükafatını vereceğim. (Hz. Muhammed) (Erkan-ı İslam (Oruç) Selman Ğaveci, Sayfa. 16)

Oruç ile İlgili HadislerKişinin fitnesi ehlinde, malında, çocuğunda, nefsinde ve komşusundadır. Oruç, namaz, sadaka, emr-i bi’l-maruf ve nehy-i ani’l-münker bu fitneye kefaret olur! (Müslim, Fiten 17, (144), Tirmizi, Fiten 71, (2259))

Kim Ramazan orucunu, farz olduğuna inanarak ve sevabını Allah’tan isteyerek, gönül hoşluğu ve tam bir ihlâs ile tutarsa geçmiş küçük günahları bağışlanır. Oruç Şefaat Edecektir. (Buhârî, Kitâbu’l- imân)

Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez. (Tirmizi”nin rivayetinde şu ziyade var: Oraya kim girerse ebediyen susamaz.) (Tirmizi, Savm 5)

Oruç perdedir. Biriniz bir gün oruç tutacak olursa kötü söz sarf etmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa ”ben oruçluyum!” desin (ve ona bulaşmasın). (Müslim, Sıyam 164, (1161))

İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. ( Tirmizi, İman 3, (2612)

Ey gençler, sizden kimin gücü yeterse evlensin; çünkü bu, gözün haramdan sakınmasını ve iffetin korunmasını sağlar. Kimin evlenmeye gücü yetmezse; oruç tutsun; çünkü oruç, cinsel arzuları kontrol etmede çok faydalıdır. (Hz. Muhammed) ( Sahih-i Muslim, cilt.4, sayfa 128.)

Oruç tutan bir kimse, kendisine hakaret edildiği vakit: ”Allah’ın selamı üzerine olsun ben bugün oruçluyum” derse, Allah-u Teala buyurur: ”Oruçlu kulum bana sığındı, onu cehennem ateşinden koruyup cennetime yerleştirin. (Hz. Muhammed) (Vesail-uş Şia, cilt.4, sayfa.121, Sefinet-ul Bihar cilt. 2, sayfa.65)

Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: ”Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah’ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz. İbrahim Halilullah’a (onun makamına) erişir ve onunla birlikte olur. (Hz. Muhammed) (Vesail-uş-Şia, cilt.7, s.117)

Oruç, sâdece yemekten, içmekten vesaireden kesilmek değildir. Kâmil ve sevaplı oruç, ancak faydasız laftan, boş vakit geçirmekten, kötü söylemekten, nefsi-i emarenin bütün temayüllerinden de vazgeçmektir. Şayet biri sana söver yahut sana karşı cahilce herhangi bir harekette bulunursa, kendi kendine ”Gerçek, ben oruçluyum, gerçek ben oruçluyum” de, sabret! Buyurulmuştur. (Musahabe-5 s: 74; Hakim, Beyhakî’den)

Ey genç hizmetçiler ve ölümsüz gençler! Nurdan tabaklar getirmelisiniz. İşte o zaman, kum tanelerinden daha çok, yağmur damlaları, gökteki yıldızlar ve ağaç yapraklarından daha fazla meyveler, leziz içecekler ve iştiha çekici yiyeceklerle dolacak ortalık. Bu Rıdvan, o oruçlulardan karşılaştığına yedirecek ve geçmişteki günlerde işlediğiniz iyi amellerin mükâfatı olarak, afiyetle yiyin, içini denilecektir. (Bakara suresi tefsiri, s: 234)

Ubâde bin Samit anlatıyor: Ramazan ayının başladığı bir günde Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu: İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah’ın rahmeti sizi kuşatır. O ay, yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir. Dualar kabul olunur. Allah sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı iftihar eder. Öyle ise kulluğunuzla kendinizi Allah’a sevdirin. Asıl bedbaht olan da, bu ayda Allah’ın rahmetinden nasibini alamayandır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.